måndag 29 juni 2009

Fläskfilé med Calvados, "klatt" på en halvtimme.

Jag vågar inte påstå att fassan aldrig hällde i sig en whiskey, för det tror jag att han gjorde, men jag vet att han inte var särskilt förtjust i den rökta drycken. Däremot tog han sig gärna en Calvados till kaffet. På den här punkten föll äpplet en bit från päronträdet. Jag älskar nämligen whiskey i alla dess former. Fast en sexa Calvados slinker ner den med.











Här följer ett trevligt recept på fläskfilé med Calvados. Inryms det verkligen inom ramen för den här bloggen? Klart det gör, mat och dryck är väl kultur om något.

4 portioner

500 g fläskfilé
Smör till stekning
Rivet skal av 1 citron
2 pressade vitlöksklyftor
Flingsalt
Nymald peppar
2 skivade fänkålsstånd
4 msk strimlad färsk ingefära
4 msk flytande honung
1 dl calvados

1) Sätt ugnen på 200°. Putsa köttet. Bryn det runt om i smör. Klappa in med citron, vitlök, salt och peppar.
2) Lägg fänkålen på en plåt med bakpapper eller i en ugnsfast form. Lägg köttet ovanpå. Stek i mitten av ugnen 15–20 minuter.
3) Fräs under tiden ingefära i smör i en kastrull, cirka 1 minut. Tillsätt honung och calvados och koka ihop till hälften, cirka 5 minuter.
4) Skär köttet i skivor och lägg upp tillsammans med fänkålen. Ringla över glazen.

"Klatt", som fassan hade uttryckt det. Anledningen till det var att han störde sig på folk som inte sa "klart" utan "klatt" och av just den anledningen sa han det själv. Typiskt fassan det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar