tisdag 30 juni 2009

Ur vederbörandes bibliotek.

Som du säkert vet är ett exlibris ett bokägarmärke som man klistrar in på insidan av pärmen av en bok för att ange vem som äger boken. Ett lite exklusivare sätt att skriva sitt namn helt enkelt. Känns bra att föra fram i dessa internettider och ifrågasättande av bokens framtida existens. Ett exlibris kan vara en teckning, som reproducerats i offset eller boktryck, eller originalgrafik i form av kopparstick, etsning eller trägravyr. Finfina grejer. Ibland kan bilden vara heraldisk (som ett släktvapen du vet), men egentligen kan det vara vilket motiv som helst. Med ett exlibris berättar du vem du är, inte bara som bokägare.


(Klicka på bilden för förstoring. Gör det.)

Ex libris låter som latin och det är det också. Det betyder ”Ur vederbörandes bibliotek”. Exlibriset kan ersättas av eller kompletteras med en stämpel i guld utanpå pärmen, ett så kallat superexlibris. I Sverige har, såvitt känt, omkring 13.000 personer ägt exlibris genom tiderna. Med ett fåtal undantag är de äldsta från 1700-talet. Huvudsakligen är det under 1900-talet som intresset att låta göra sig ett eget exlibris har tagit fart. Farfar och fassan var två entusiaster.
(Klicka på bilden för förstoring och kolla in alla detaljer.)

Exlibris är ofta stor konst i miniatyrformat, inte minst de i konstgrafiska tekniker. Var på de är attraktiva för samlare. Många exklusiva exlibris i kopparstick eller etsning i små upplagor görs mest för samlandet och hamnar inte i alltid i böcker.

Både farfar och fassan gjorde sina egna exlibris. Ni kan förvänta er att ett och annat exempel kommer att publiceras vad det lider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar