lördag 10 oktober 2009

Faith, Hope & Love.

Jag har blivit med både iPhone och trådlöst internet så nu kan jag således surfa hemifrån igen. Mycket bra. Blogginlägg kan alltså göras varhelst ifrån och närhelst jag känner för det. Magnifico, som KG kanske skulle ha uttryckt det.

Det känns nu som att det är dags för inlägget från utställningen "Faith, Hope & Love" som just nu pågår på Louisiana. I Danmark. Humlebæck. Jacob Holdt's America. Det är vad fotoutställningen handlar om.










Samma år som jag kom till jordelivet, 1971, fick Jacob sin första kamera av sina föräldrar. En 35-millimeter. Småbildkamera alltså. Från den dagen var Jacob och kameran oskiljaktiga. Mellan 1972 och 75 tog han cirka 15.000 fotografier. Det var också då han började resa runt i USA. Han refererar sig snarare som vagabond än fotograf.







För Jacob är fotograferandet ett sätt att berätta en enskild människas unika historia. Han menar att ingen är i grunden ond. Det är yttre omständigheter som gör att vissa människor beter sig som de gör. Misshandlar. Knarkar. Mördar.

















Utställningen på Louisiana är indelad i olika kategorier. Jobs. Guns. Mary. Prisons. Couples. Ku Klux Klan. Och ett otal fler kategorier.




Fotografierna berör. Är så nakna. Nära. Omskakande. Smärtsamma. Att jag ibland har svårt att fatta vad de faktiskt föreställer. Jag menar, en man på asfalten med sönderskjuten hjärna. Historien bakom den bilden är att Jacob spelade biljard med sin vän Butch. När det var hans tur gick Butch ut för en stund och kallblodigt mördade en man.En annan bild föreställer hans vän Carla som är transvestit när han, eller om du så vill hon,injicerar heroin. Flera bilder förställer Jacobs vänner inom Ku Klux Klan.


Det bör poängteras att Jacob inte själv mördar, är rasist, förföljer svarta eller knarkar (även om han med största sannolikhet i sann dansk anda röker på ibland). Han tar avstånd från allt sådant. Men för Jacob är en klanledare i KKK inte en ond människa. Han begår däremot onda handlingar. Jacob påstår sig lärt känna människan bakom ytan. Svårt att förstå? Absolut.

















Om du inte besökt Louisiana tidigare är den här hösten ett utmärkt tillfälle att gör det. Förutom den här fantastiska fotoutställningen får du en museummiljö som inte går av för hackor, alltid bra permanent konst med bland andra Giacometti och Francis Bacon.

En intressant arkitektutställning och en samlingsutställning med samtida verk.



Ett tips är att ta Öresundståget till Helsingborg och Knutpunkten. Där köper du en kombinerad färje-, buss- (388) och inträdesbiljett för 220 pix. Svenska dessutom kanske bör tilläggas.



Slutligen kan du lägga huvudet på sned och få ett smakprov på hur det lät när Jacob Holdt gick rundvandring och berättade historierna kring sina fotografier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar