tisdag 13 oktober 2009

The world is yours.

Just nu pågår utställningen The World is yours på Louisiana utanför Humlebæk i Danmark. Jag var där för ett par veckor sedan och rekommenderar dig starkt att ta dig dit.

Det är 24 konstnärer från 18 länder som ställer ut under temat. Det är lite lustigt för just nu pågår ju även Göteborgs Konstbiennal på temat What a wonderful world. Inte helt olikt tema alltså. Och det är väl inte så konstigt egentligen. Samtida konst speglar så klart vår samtid. Och just nu är väl det hetaste frågan vad vi gör med vår underbara värld och vad som är människans plats i världen. Eller som den danska populärvetenskapliga författaren uttryckte det – Märk världen. Har du inte läst det bestsellern så gör det också. Finns på pocket. När fassan för många år sedan fick mig att läsa den sa han: "de först hundra sidorna är tunga, men det är bara att skumma genom dem".

En av uställarna är Olafur Eliasson som jag såg en utställning med i Barcelona på Miró-muséet för någon sommar sedan. Den gången var det mycket ljus. Den här gången är det kyla som gäller. Hans konstverk består av en istäckt BMW i ett tio minusgrader kallt rum. Kylan är mer direkt än synintrycket. Om du kan värja dig mot vad du ser är det omöjligt att göra det med kylan du känner. Och det är också detta han vill uppnå. The world is yours. Eller?


Hela utställningen präglas just av intryck för alla dina sinnen. Flera av konstnärerna bjuder in dig att delta i konstverket. Ett vanligt grepp för 2000-talets samtidskonst.

Förutom synintrycket utmanar flera av konstverken din känsel, hörsel och lukt. Smaken får du framför allt tillfredsställd i den öppna ljus restaurangdelen där det bland annat serveras en fantastiskt fin bufé, även om vi gick på Louisianas egen Caesatsallad med svamp istället för kyckling. Meget godt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar