måndag 7 september 2009

Nu också på piedestal.

Jag säger bara Jörgen Svensson. J-ö-r-g-e-n S-v-e-s-s-o-n.


Just nu är han en av 17 konstnärer som ställer ut på Göteborgs Internationella Konstbiennal. Och han gör det med den äran vill jag lova. Missa för helsike inte detta. Jörgen ställer självfallet ut på Göteborgs Stadsmuseum där han numera är knuten som en slags artist-in-residence.


Dokumentation spelar ofta en avgörande roll i Jörgens konstprojekt och är också den gemensamma nämnaren i de videoverk som han ställer ut på Stadsmuseet. Verket The World Next Door består av två olika filmer.

Den ena filmen består av fem filmsnuttar. Vi får se en vardaglig situation, en golf spelare, ett par som är påväg att kliva in i sin bil, en mamma och ett barn. Vi ser det från en "snipers" ögon, samtidigt som vi i nederkanten ser tidräkning i sekunder. Varje sekvens slutar med det förväntade. En person faller ned död till marken. Otäcka och starka scener.

Den andra filmen heter Clowntown. Människor som gör vardagliga saker, med den skillnaden att alla är clowner, vilket skapar en jäkligt surrealistisk känsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar