fredag 18 september 2009

Vernissage på TILLT.

Jag var på vernissage i går också. Det är ett himla springande på vernissager just nu. Ett himla springande. Det är biennal hit, Mikael Olsson dit, konstmuseet, konsthallen, Thomassen, Anna Persson (som jag ännu inte kollat in men ska) med mera med mera. Och nu också utställningen i TILLTs lokaler.


Det är konstnärsparet Martin Larsson och Ilona Huss Walin som ställer ut tillsammans. Martin med fotografier under samlingsnamnet L ' âma enigmatique de l ' Europé och Ilona med videokonstverket Rat export Hamlet. Martin är utbildad i Bergen och i London och arbetar vid sidan av sitt konstnärskap som lärare i fotografi. Illona är också hon utbildad i Bergen (jag undrar om det var där de träffades) och på Valand. Hon har bland annat ställt ut på vårt kära konstmuseum, Nationalmuseum i Stockholm och på biennalen i Hamburg. När hon ställde ut på Liljevalchs vårsalong tidigare i år fick hon massor med publicitet och hyllningar.


I videoverket Rat export Hamlet är det råttor som har rollerna i Shakespeares drama Hamlet. Skådespelet äger rum i en slottsinteriör som är byggd i råttornas skala. Jag avskyr råttor. Tycker de är riktigt äckliga djur. Fast jag gillar Ilonas konstverk. Faktum med så känns inte råttorna ett dugg äckliga i den 15 minuter långa filmen.


Martin Larsson hävdar genom sitt konstverk att allt innan barocken inte har någon betydelse för dagens samhälle. Martin påstår att vi lever i en tid som på många sätt påminner om barocken med utbredd lyxkonsumtion och stort intresse för ytan. Mode. Acessoarer. Inredning. Föremål. Många strävar efter att ta en plats i det offentliga. Bli sedda. Bli ett namn som folk lägger på minnet. Detta vill Martin belysa.


Apropå ljus så använder sig Martin av traditionell studiofotografering där just ljussättning är en viktig del. Kläder och miljö har han byggt upp med enkla material som plast och papp.


Skulle du vara intresserad av ett originalfoto av Martin Larsson är det bara att höra av sig till Tillt. Fotografier med måtten 48 x 53 kostar 3700 pix inklusive ram. Och fint inramade är de. De stora fotografierna med måtten 100 x 100 kostar 8.200 pistoler. Vill du hellre äga ett videokonstverk med springande råttor är priset 500 kronor. Upplagan är 150 exemplar.


Nusse var med och verkade trivas. Något konstinköp blev det dock inte tal om. Inte för mig heller, den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar