tisdag 22 september 2009

Var höll Crispin Porter + Bogusky hus egentligen?

Först så trodde jag att jag bokat in mig på ett seminarium om reklam, men på vägen dit fick jag reda på att det var filmen Art & Copy jag skulle få se. Premiärvisning i Europa. Före London. Före Berlin. Före Barcelona. Före Stockholm. ADA tillsammans med Forsman & Bodenfors stod för visningen. Ryktet sa att den var utmanande.


Jag jobbar som bekant med reklam. Alltså borde jag ha massor att skriva om den här filmen. Men det har jag inte. För mig var det mest en amerikansk reklamhistoria som jag fick se. Förvisso innhöll filmen flera briljanta kampanjer, men ingen som jag inte redan sett. Eller som en hel reklambransch inte redan uppmärksammat. Apple. Think Different. Nike. Just do it. I love NY. Inte ett ögat torrt.

Så jag funderade på vägen hem vem filmen var gjord för. Jag fick en känsla av att reklambyråerna i USA ville göra ett statement. Glöm BBH. Glöm Kessels Kramer. Glöm Mother. Glöm Strawberry frog. Det är vi på andra sidan Atlanten som är kungarna av reklam. Men var höll då Crispin Porter + Bogusky och 72 and Sunny hus i filmen?

4 kommentarer:

 1. Filmen är lite som en "Lassie" eller "ET" för reklamare. Visst är den bra, och visst gillar man fortfarande de klassiska kampanjerna, fast de har 30 år på nacken och man har sett dem hundra gånger. Men nytt och omskakande är det inte längre.

  Känns faktiskt lite ledsamt att se så många reklamare sitta vackert vid sina husgudars fötter och slicka i sig allt som sägs, helt omedvetna om att de missar själva poängen. Att det är de som nu måste bryta med det gamla. Söka egna underbara vägar. Be the crazy ones that changes the world.

  Jag tror inte Clow, Goodby, Silverstein, Lois, Wieden och Kennedy menade att lägga locket på all framtida kreativitet. Att de själva skulle ersätta de normer som de ägnat sina yrkesliv att revoltera mot.

  SvaraRadera
 2. Jag såg filmen som en morot och en påminnelse om att våga förändra och finna nya sätt att revolutionera på. Att inte fastna i mellanmjölken utan att ständigt tänka djärvt och nytt.

  SvaraRadera
 3. Men var höll då Crispin Porter + Bogusky hus?
  Ja, dom kanske jobbade.

  SvaraRadera