söndag 8 november 2009

Gruppen för särskilda insatser.

Ni har nog vid det här laget förstått min fäbless för polisfilmer. Träffade på den något mer feminina delen av paret Alex och Alex på after worken i fredags och det visade sig att vi delade detta beroende. Alex förstod precis vad jag pratade om när jag beskrev hur jag omöjligt kunde motstå polisfilmen på dvd-hyllan i butiken.



Sex stycken är antalet i serien om Gruppen för särskilda insatser med Jakob Eklund i huvudrollen som Johan Falk. Filmerna är en uppföljningsserie gjorda för dvd, efter biofilmerna Noll tolerans, Livvakterna och Den tredje vågen.



Jag gjorde misstaget att se Vapenbröder först. Serien är kronologisk och filmerna bör ses i rätt ordning. Vapenbröder visade sig vara en av de sämre i serien och direkt efter att jag sett klart den, sågade jag den också här på bloggen. En något överilad handling kan tyckas så här i efterhand. Så usel som jag skrev då är den inte.



Serien är väldigt ojämn. Vapenbröder rosade som sagt inte polisfilmsgenren. Den första i serien, Gruppen för särskilda insatser, är däremot riktigt hyfsad. Även National target och Leo Gaut är bra. Den femte i serien, Operation näktergal, är rent ut sagt usel. Klart sämst. Och den avslutande filmen De fredlösa är ingen höjdare den heller.



Samtliga filmer utspelar sig i Göteborg. Vi som bor här känner igen varenda gathörn. Filmerna har en ambition att trovärdigt skildra polisarbetet i Sverige. Det lyckas de med till viss del. Vissa scener känns väldigt trovärdiga andra är ett rent skämt.



Jakob Eklunds skådespelarinsats är väldigt ojämn. Han kommer varken få en Oscar eller någon Guldbagge för de här insatserna. Inte sällan når han långt under sin kapacitet. Ofta känns det som han går på tomgång. Vissa dialoger är riktigt pinsamma.



Absolut sämst, rakt igenom hela serien, är Mikael Tornving. Hur sjutton tänkte den person som castade honom. Är Mikael bästa polare med manusförfattaren och regissören Anders Nilsson? Jag skulle kunna sätta några spänn på det. Om man nu hade ambition att göra en trovärdig polisserie, hur kan man då välja ett så välkänt ansikte som Mikael Tornving? Som slitits ut i Parlamentet, amatöragerat i mediokra Playa del Sol och för inte så länge sedan som programledare i en lågbudget-frågetävling.



Seriens absoluta vinnare är Joel Kinnaman. Hans insats är faktiskt bra rakt igenom. Hans verkliga genombrott kommer säkert i Snabba Cash, men detta var en väldigt bra uppvärmning. Sveriges nästa stjärna på hemmamarknaden.

Skulle jag rangordna filmerna blir ordningen den här som följer. Från bäst till sämst.

1) National target
2) Gruppen för särskilda insatser
3) Leo Gaut
4) Vapenbröder
5) De Fredlösa
6) Operation näktergal

Betyg för serien blir tre svaga handklapp.

1 kommentar:

  1. Nja. "Riktigt hyfsad" motiverar mig inte tillräckligt för att vilja se något om inte ens Alan Rickman är med.
    Men han skulle inte göra sig bättre i en svensk krimmare än Mikael Tornving.

    Vilken härligt svamlig kommentar det blev :-)
    Voila!

    SvaraRadera