måndag 23 november 2009

Den Mediterande Uttern. Låtar som aldrig blev klara.

Uttern hade många fina uppslag till låtar som aldrig blev av. Vad sägs om titlar som "Sång om knark", "Balladen om Åsbergs undulat" och "Jakten på den försvunna miniräknaren". Jag tänkte inleda med att berätta bakgrunden till "Sång om knark". Låten var en gymnasists romantisering om knark. Låten gick i princip ut på en uppräkning av alla droger du kan tänka dig och avslutades med kommentaren "knark är gott". Kul idé för att komma från två livrädda tonåringar som aldrig testat något starkare än bjäregrogg.

"Balladen om Åsbergs undulat var tänkt att handla om en förvirrad historielärare på Rönneskolan i Ängelholm. Han berättade en dag att han hade råkat trampa ihjäl sin undulat på morgonen innan han gick till jobbet. Han lade ut texten väldigt känslomässigt och hela klassen var berörd av hans berättelse. Alla utom duon i DMU. De kunde knappt hålla sig för garv och försökte senare på dagen skriva en låt om historien. Hur de misslyckades med det är verkligen en bedrift.

"Jakten på den försvunna miniräknaren" skulle handla om en mattelärare på samma skola. Det var en man med ett våldsamt temperament. Det visades särskilt när någon elev inte förstod sig på hans genomgångar. Han hade redan från första dagen krävt att samtliga elever skulle införskaffa sig en miniräknare av godkänd kaliber. Ingen vågade trotsa honom förutom en kille som hette Leo. Varje gång läraren frågade var hans miniräknare var någonstans svarade han "den verkar ha försvunnit, men den kommer nog tillrätta". När Micke visade Jocke titeln och idén till låten ignorerade han honom fullständigt. Låten förblev en tanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar